Jaaroverzicht 2019 - Lierinbeeld

November 2019

Jagers vieren patroonheilige Hubertus

Lier: In en rond de Sint Gummaruskerk vierden de jagers hun patroon heilige Sint Hubertus. Het feest begon met een eucharistische viering in de kerk. Voor deze speciale viering waren ook kleine huisdieren, vooral honden, en enige jachtvogels aanwezig in de kerk. De plechtige viering werd opgeluisterd door het jachthoornkorps Fugamus uit Wommelgem en het Gregoriaans Koor van Sint-Gummarus onder leiding van Christian Van Looy, die ook orgelist van dienst was.

Alles stond in het teken van jacht en natuur tijdens de viering. Tijdens de viering brachten de jagers een prachtig wildtableau naar het altaar. Het Hubertusbrood werd gewijd en na de viering uitgedeeld aan alle aanwezigen. Sint Hubertus wordt sedert de twaalfde eeuw aanroepen tegen razernij van mens en dier.

Wijding van de dieren
Na de viering volgde op het plein naast de kerk de wijding van de dieren. Paarden, honden, konijnen tot zelfs pluchen knuffels werden samen met hun baasjes gezegend. Dit jaar werden ook de paardjes gewijd die mee opstappen met de Lierse reuzen.

Wildverkoop
Na de dierenwijding volgde de wildverkoop per opbod. Hazen, fazanten, bosduiven, wilde eenden, Sint-Hubertusbroden en fruitkorven werden verkocht. Het pronkstuk van de veiling was een groot everzwijn van om en bij de 50 kilogram met pels en kop gewogen. Versneden is dat goed voor 20 ŕ 25kg vlees. Een groep Nederlanders kocht het dier voor de prijs van 320 euro. Alle wild wordt gratis gekuist en versneden.

Tijdens het ganse buitengebeuren zorgde Fugamus voor de nodige sfeer. Afwisselend met jachthoorn geschal brachten ze, al dan niet ludieke, meerstemmige samenzang.
Om de kou te trotseren was er een overvloed aan jenever, wijn en andere verwarmende dranken. Beenhouwer Coenaerts zorgde zoals gebruikelijk, voor gratis hapjes. (MSL/foto’s MSL-SDW)

November 2019

Nieuwe ‘Sporthal Stadspark’ officieel geopend

Lier: Burgemeester Frank Boogaerts en Ivo Andries, schepen voor sport openden de nieuwe sporthal die gelegen is naast het Atheneum Campus Arthur Vanderpoorten.

“De nieuwe sporthal zal geschikt zijn voor alle belangrijke zaalsporten op competitieniveau: zaalvoetbal, basketbal, volleybal en badminton en zal tijdens de schooluren gebruikt kunnen worden door de school zelf die hierdoor haar studierichting lichamelijke opvoeding en sport verder zal kunnen ontwikkelen.
De bouw van dit sportcomplex is dus duidelijk een win-win situatie voor zowel de scholengroep als voor de Stad Lier”, zegt schepen voor sport Ivo Andries. Verder bedankte hij nog iedereen die aan het project meewerkte.

“Officieel ontving deze nieuwe infrastructuur de naam ”Sporthal Stadspark” maar ik zou liever spreken over het “Sportpaleis Stadspark “. Want beste aanwezigen, wat hier is neergezet is niet zo maar een doordeweekse rudimentaire sporthal, neen dit is een sportpaleis waarmee Lier terecht mag pronken. De uitrusting van deze zaal is er één van de bovenste plank met de modernste technische snufjes. Beter kan niet. We kunnen niet alleen pronken met deze realisatie, maar het zullen vooral de gebruikers ervan zijn die kunnen profiteren en genieten van de hoog kwalitatieve uitrusting en afwerking. De toeschouwers zullen dan weer met volle teugen kunnen genieten van de sportieve prestaties op de schitterende tribune”, zegt burgemeester Frank Boogaerts.

“Het Schepencollege heeft in deze realisatie zeer grote investeringen gedaan. Er zijn overeenkomsten gemaakt met de sportclubs voor het gebruik van de zalen. Hetzelfde gebeurde met de school voor het gebruik ervan overdag . Ik durf hier gerust spreken over een schoolvoorbeeld van overleg en participatie en een ideale win-win situatie voor iedereen.”

“De sporthal is geschikt voor zaalsporten op competitieniveau zoals zaalvoetbal, basketbal, volleybal en badminton. Een moderne tribune biedt plaats aan driehonderd toeschouwers. Er zijn zes grote en twee kleine kleedkamers en twee kleedkamers voor scheidsrechters voorzien. We kozen hier niet voor grote luxe, dat hoeft ook niet, zolang ze maar comfortabel zijn”, zegt sportfunctionaris Michel De Herdt tijdens een korte rondleiding.
De realisatie van deze sporthal, van eerste spadesteek tot nu, heeft zeventien maanden geduurd. Ze werd volledig gefinancierd door de stad en koste om en bij de 3,5 miljoen euro. (MSL/foto’s MSL-SDW)

November 2019

Start klimaatbomenactie

Lier: Om de invalswegen te verfraaien en meer groen in de stad te creëren, plant de stad nog dit jaar 194 bomen op verschillende locaties. “We starten met de aanplant van een 20-tal bomen op de Mechelse- en Antwerpsesteenweg (binnen Ring) in plantvakken waar er voldoende ruimte is. De ambitie is om de komende jaren de stad te vergroenen met 10.000 bomen en struiken.
Op de Mechelsesteenweg planten we in totaal vijftien nieuwe zuilvormige bomen waaronder negen iepen en zes sierkersen. Onder de bomen planten we mooie gele ganzerik en siergrassen met paarse ijzerhard”, zegt Bert Wollants schepen voor openbare ruimte.

Klimaatbomenactie
Het klimaat en de slechte luchtkwaliteit in onze steden staan momenteel in de schijnwerpers. Bomen in en rond het stedelijk gebied werken als een luchtfilter die volautomatisch en voor niets fijnstof en andere verontreiniging uit de lucht verwijderen en daarnaast ook zuurstof leveren. Ter verbetering van het Lierse (leef)klimaat investeert de stad de komende jaren in meer kwalitatief en duurzaam groen, zoals beschreven in het bestuursakkoord 2019-2024: We gaan voor een groene stad met zuivere longen. Hiervoor planten we maar liefst 10.000 nieuwe bomen en struiken aan op ons grondgebied. Er wordt ingezet op de biodiversiteit door het inzaaien van bloemenweides en het gebruik van streekeigen en inheems groen.

Deze vergroening start dit jaar nog met de aanplant van maar liefst 194 bomen op diverse locaties.

Momenteel worden de plantvakken ‘klaargemaakt’ door ze van goede bomengrond te voorzien, op deze manier zijn ze een goede groeiplaats voor de bomen de komende jaren.
De boomkeuze viel zo veel mogelijk op streekeigen boomsoorten zoals iep, eik, beuk, els, plataan, linde, kastanje en populier. Voor extra kleur en fleur onder de bomen zullen er sierlijke heesters, siergrassen en vaste planten zoals ganzerik, lampenpoetsersgras en ijzerhard worden aangebracht in de plantvakken. (MSL/foto’s MSL-SDW)

November 2019

Sinterklaas komt aan in Lier

Lier: Honderden kinderen verdrongen zich om en langs de verlaagde kade aan het Felix Timmermansplein. Sinterklaas kwam een bezoekje brengen aan de Pallieterstad. De Koninklijke Moedige Bootvissers zorgden ervoor dat de goedheilige man samen met zijn Pietengezelschap veilig en op een ecologische verantwoorde wijze aan wal kon komen. Daar werd de Sint opgewacht door burgemeester Frank Boogaerts. De Sint bracht positief nieuws mee: “Er zijn geen stoute kindjes in Lier”. Vanaf de zitkade vertrok het gezelschap naar het stadhuis. Iedereen wou een glimp van Sinterklaas en zijn Pieten opvangen. Een drukte van jewelste.

Op het stadhuis ontving de Sint gedurende twee uur heel wat kindjes. Buiten een ‘meet and greet’ kregen de kinderen nog een zakje lekkers mee. Naast het stadhuis wachtte het paard van de Sint. Wie durfde mocht er even opzitten.

Daarna vertrok Sinterklaas naar een volgende bestemming om daar ook heel wat kinderen gelukkig te maken. Voor de Sint is dit de drukste periode van het jaar. (MSL/foto’s MSL-SDW-TJL)