Jaaroverzicht 2019 - Lierinbeeld

Oktober 2019

Marieke ‘Wielemie’ Vervoort overleden

Lier: Marike Vervoort (1979-2019) is op 22 oktober 2019 omstreeks 20.15uur vredig uit het leven gestapt. Marieke leed aan een zeldzame aandoening aan het ruggenmerg. Deze aandoening bezorgde haar pijn die soms zo erg was dat ze het bewustzijn verloor. Haar fysieke toestand ging dit jaar zeer sterk achteruit. Gezien er geen uitzicht was op verbetering koos zij voor euthanasie.

Marieke Vervoort leed aan progressieve myelopathie, een ziekte die ontstaat in het ruggenmerg en zich kenmerkt door toenemende spierzwakte. Ze zou almaar meer verlamd raken en steeds hevigere pijn lijden. Ze kampte ook met toenemende epileptische aanvallen.
Marieke Vervoort belandde in 2000 in een rolstoel. Tijdens haar revalidatie ontdekte ze de sportieve kansen voor rolstoelatleten.

Vervoort werd in 2006 wereldkampioene kwart afstand AWAD in de categorie handcycle in het Zwitserse Lausanne; in 2007 werd ze opnieuw wereldkampioene in het Duitse Hamburg. Datzelfde jaar nam zij op 13 oktober 2007 deel aan de Ironman Hawaï 2007 en een maand later werd ze geëerd als Trots van Vlaanderen als doorzetter van het jaar. Door haar aandoening werd in 2008 duidelijk, dat triatlon niet meer mogelijk was. Ze schreef een boek “Wielemie Sporten voor het leven” en nam deel aan het Europees kampioenschap blokarten in Denemarken. In 2010 nam Vervoort deel aan het WK blokarten en aan marathons wheelen. In 2011 werd ze op het EK blokarten tweede in de categorie Fly en ook in de wheelersport haalde ze podiumplaatsen.

Op 5 en 6 mei 2012 verbrak Marieke Vervoort in Zagreb drie Europese records op de Croatian Open, een IPC-wedstrijd. Ze werd recordhouder op de 100, 200 (38,18) en 400 m (1.10,50) in de klasse T52 en behaalde de paralympische minima voor de 100 en 200 m. Op 20 mei 2012 vestigde ze in een meeting in Zele een Europees record met 20,40 op de 100 m.

Op 27 juli 2012 verbrak Vervoort bij de Belgische kampioenschappen voor atleten met een handicap in Lier, georganiseerd door AC Lyra, nogmaals haar Europese records op de 100, 200 en 400 m met tijden van respectievelijk 19,19, 35,67 en 1.05,59. Op de 800 m brak ze met 2.13,49 het zeven jaar oude wereldrecord van 2.16,71 dat sinds 20 mei 2005, op naam stond van Lisa Franks uit Canada.

In de finale van de 200 m wheelen T52 voor vrouwen op 1 september 2012, tijdens de Paralympische Spelen van 2012 in Londen, haalde ze zilver met een tijd van 34,83, opnieuw een Europese recordtijd. Ze eindigde na de Canadese Michelle Stilwell, maar voor de Amerikaanse Kerry Morgan. In de finale van de 100 m sprint T52 voor vrouwen in Londen op 5 september 2012 haalde ze goud met een tijd van 19,69, een paralympisch kampioenschapsrecord. Ze eindigde voor de Canadese Michelle Stilwell en de Amerikaanse Kerry Morgan.

Op het WK atletiek voor paralympiers in 2015 te Doha (Qatar) werd ze wereldkampioen. Ze legde de 200 meter af in 35,91; twee seconden boven haar Europees record (33"65).[6] Ook de 100 meter en 400 meter schreef ze op haar naam en behaalde ze goud. Op de paralympiers van 2016 haalde ze zilver.

Marieke Vervoort trainde bij Atletiekclub Lyra met de Nederlandse trainster Ineke Boekelman. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Oktober 2019

Dag van de Jeugdbeweging op Grote Markt

Lier: Op vrijdag 18 oktober ging van 6.30 uur tot 8.30 uur de Dag van de jeugdbeweging door op de Grote Markt. Op die dag stapt heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, -t-shirts en -sjaaltjes de deur uit. Op deze manier vieren zij het engagement van duizenden jongeren die zich elke week inzetten om meer dan 255.000 kinderen een jaar vol spel en plezier te bezorgen.

De jeugddienst en het feest comité van de jeugdraad, het Koraal, nemen naar goede gewoonte het voortouw om er samen met de jeugdverenigingen een groot feest van te maken. KLJ, FOS, Chiro, JTS, KSA, JTL, de Speelmicroob, Volkskunstgroep Pallieterke, Scouts en Gidsen palmden die ochtend de Grote Markt in. En daar zijn ze heel vroeg bij want tussen 6.30 en 8.30 uur krijgen alle jongeren in jeugdbewegings-kledij een gratis en overheerlijk ontbijt. Iedereen genoot van boterhammen met spek en ei, “bokes “ met choco en pannenkoeken al dan niet met suiker of siroop. Dit alles werd overgoten met warme chocomelk, fristi of fruitsap.

Maar het bleef uiteraard niet alleen bij smullen. Er was ook heel wat animatie en muziek. Op de ganse Grote Markt werd gedanst en meegezongen. Verder waren er springkastelen, een photobooth en een schminkstand.

Ook de schepen voor jeugd Rik Verwaest was aanwezig. Niet alleen als Rik Verwaest maar ook onder de vorm van een niet nader te definiëren pelsdier uit de tijd ‘toen de dieren nog spraken’ of was het een personage ontsnapt uit het grote dierenbos van de ‘fabeltjeskrant’.

Het feest werd afgesloten met het ondertussen klassiek geworden touwtrekken. Wie wint is van minder belang, alleen de sensatie telt.

Naast het ontbijt dat al een echte traditie is geworden, werd op zondag 20 oktober 2019 voor de derde maal massaspelen op de sportvelden georganiseerd. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Oktober 2019

Lier viert stadspatroon Sint-Gummarus met grootse processie

Lier: De Lierse stadspatroon Sint-Gummarus wordt ieder jaar gevierd op de eerste zondag na 10 oktober. Na de plechtige bedevaartsmis trekt de Sint-Gummarus processie door de straten van Lier. Deze processie is ondertussen erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Sint-Gummurus had dit jaar opnieuw voor schitterend weer gezorgd voor zijn hoogdag. Na de plechtige misviering vertrok de processie, zoals gebruikelijk, later dan gepland. In de processie stappen verscheidene (Lierse) groepen op: jeugdbewegingen, verenigingen, gildes en genootschappen. Elk in hun eigen uniform en met vlaggen, vaandels en processietoortsen. Muziekkorpsen begeleiden de processie. Dan volgen andere Gummarus parochies: Emblem, Enkhuisen (NL), Steenbergen (NL), Wagenberg (NL) en beelden van de voormalige parochies in Mechelen en Antwerpen.
Het meest indrukwekkende is natuurlijk het 17de eeuwse zilveren reliekschrijn van Sint-Gummarus, de ‘Sint-Gummaruskas’ zoals het schrijn in de Lierse volksmond genoemd wordt. Drie groepen van zestien mannen van het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus dragen om beurten het schrijn van meer dan achthonderd kilo door de straten van Lier. De processie wordt afgesloten met het Heilig Sacrament. Leden van de Broederschap van Sint-Gummarus flankeren de processie met processielantaarnen.
Achter de processie volgen het stadsbestuur en de heren van het Groot Volk met één of meerdere Lierse historische reuzen. Dit jaar ging de nieuwe Lierse reus Schrobberbeek voor het eerst mee in de processie.
Langs het ganse parcours kon dit evenement rekenen op ruime belangstelling. In de hoofdstraten stonden de kijklustigen rijen dik.
Na de processie kan men in de kerk nog terecht voor het ritueel van de Sint-Gummarusband oplegging. Tijdens dit ritueel wordt de gordel van Sint-Gummarus op de schouders gelegd. Het verwijst naar het verhaal waar Sint-Gummarus een omgehakte boom weer tot bloei bracht door zijn gordel om de stam te wikkelen. Zo hopen ze behoed te worden voor breuken.
“Zo zijn we weeral voor een jaar beschermd tegen breuken en kwade wijven”, hoorden we van een schepen zeggen.
Tot slot werden, als werk van barmhartigheid, gelaafd met één, of in de meeste gevallen meer dan één, lekkere trappist. (MSL/foto’s SDW)

Oktober 2019

GrOOte Zondag: een Reuzen gebeurtenis

Lier: De vereniging Reuzen in Vlaanderen vzw (www.reuzeninvlaanderen.be) houdt op 6 oktober 2019 haar jaarlijkse federatiedag in Lier. Voor die gelegenheid komen reuzen uit heel Vlaanderen op bezoek bij de Lierse reuzen.

De reuzen verzamelen vanaf 13uur op de Grote Markt en laten zich maar al te graag bewonderen, fotograferen.

Om 14uur doet de nieuwe reus Schrobberbeek zijn intrede begeleid door de Lierse Keersters. Hij verbeeldt één van de hoofdfiguren uit ‘En waar de ster bleef stille staan’ geschreven door Felix Timmermans. Het Schoolbondtheater brengt een fragment uit dit bekende kerstverhaal. Daarna wordt Schrobberbeek officieel in het bevolkingsregister ingeschreven.

Dat Lier een reusvriendelijke gemeente is, is intussen welbekend. Het plechtige luik van de namiddag wordt dan ook afgesloten met een welverdiende officiële erkenning. De stad ontvangt het plaket van Reusvriendelijke Gemeente uitgereikt door Reuzen In Vlaanderen.

Rond 14.30uur vertrekken de reuzen onder muzikale begeleiding voor een wandeling door de binnenstad. Daarna, om 16.30uur, komen zij opnieuw samen op de Grote Markt om GrOOte Zondag met een wervelende reuzendans af te sluiten. (MSL/archief foto’s MSL-SDW)