Jaaroverzicht 2019 - Lierinbeeld

Maart 2019

Liers Begijnhof krijgt uiteindelijk nieuwe Kruisweg

Lier: Op vrijdag 22 maart 2019 wordt de nieuwe Kruisweg van het Liers Begijnhof plechtig ingewijd.
De Lierse aquarellist Fons Teijsen (66) schilderde veertien staties over het lijdensverhaal van Christus. Speciaal aan deze toch wel klassieke kruisweg is het feit dat het verhaal zich afspeelt op het Liers Begijnhof. Zo wordt Jezus ter dood veroordeeld voor de begijnhofkerk . Hij ontmoet Veronica, die Zijn aanschijn afveegt, in de Wezenstraat op de hoek van de Sint Margarethastraat. Dit maakt deze Kruisweg uniek en typisch Liers.

Het vervangen van de oude Kruisweg kenden een lang lijdensverhaal. De oude Kruisweg geschilderd op houten panelen zou volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed dateren tussen 1890 en 1920. Hij werd gerestaureerd in 1949 door Bernard Janssens. Tussen 1986 en 1987 werd een nieuw restauratie doorgevoerd. Enige jaren geleden liet de stad de panelen verwijderen omdat ze zwaar beschadigd waren. Daar ze onder slechte omstandigheden in een magazijn werden opgeslagen zijn deze nu totaal onherstelbaar.

“De Koepel voor Cultuur had een budget voor de restauratie van de Kruisweg op het Begijnhof. We besloten daar iets mee te doen. Na een paar andere pistes bewandeld te hebben zijn wij bij Fons Theijsen, aquarellist en bewoner van het Begijnhof terecht gekomen”, zegt Paul Van Steenkiste voorzitter van de Lierse Koepel voor Cultuur.

“Eind december 2017 vroeg Paul Van Steenkiste mij of ik het niet zag zitten om een nieuwe Kruisweg voor het Begijnhof te schilderen. Ik heb toen wat opzoekingen gedaan en ben verschillende kruiswegen gaan bekijken. Ik besloot vrij snel om geen moderne kruisweg te maken omdat we hier toch in een historisch erfgoed zitten. Daarom besloot ik het ganse lijdensverhaal te situeren in het begijnhof zelf. De figuren zijn gebaseerd op de klassieke figuren die je op verschillende kruiswegen tegenkomt. De eerste staties die ik maakte vielen in de smaak en maakte de veertien staties af”, zegt Fons Theijsen.
“Gezien de Kruisweg buiten moet hangen lieten de Heren Van Lier reproducties maken op weerbestendige aluminium platen die behandeld werden tegen Uv-straling, graffiti en krassen”, voegt Theijsen er nog aan toe. De werken worden opgehangen onder de bestaande kleine luifels, die door de stad gerestaureerd werden.

Lange lijdensweg
“In 1984 werd bij de Heren van Lier de idee geopperd om de kruisweg van het Begijnhof te restaureren. Het project vond echter geen doorgang. In 1997 werd voor de tweede maal een restauratie vooropgesteld die echter om financiële redenen geen doorgang kon vinden. In 2002 werd door de Gilde de idee terug opgerakeld ditmaal om een half verheven kruisweg te laten maken. Dit kende ook geen doorgang. Met digitale technieken werd een poging gedaan om de oude kruisweg terug in ere te herstellen. Gezien de slechte toestand van de Kruisweg was dit ook niet mogelijk.
Na weer enkele jaren stilte, in 2014 stelde de Gilde de slechte toestand van het Begijnhof en de Kruisweg weer eens aan de kaak. Naar aanleiding van het toetreden van Fons Teijssen tot de Confreers, werd de idee terug te berde gebracht, ditmaal met een voorstel om een volledig nieuwe Kruisweg te ontwerpen. Een summier ontwerp van Confreer Teijssen (2016) viel in vruchtbare grond, en de wagen stond op de rails”, vernemen we van Jim Goetze van de Gilde Heren van Lier.

Tentoonstelling – Kunstmap
Ter gelegenheid van de inwijding van de nieuwe Kruisweg vindt in galerij Convent, op het Begijnhof, een tentoonstelling plaats van werken van Fons Teyssen en Anne Aras.
De Heren van Lier brengen een kunstmap met veertien reproducties van de nieuwe Kruisweg uit. Er zijn slechts 200 genummerde en gesigneerde exemplaren beschikbaar. Prijs: 40 euro.
De tentoonstelling kan nog bezocht worden op zaterdagen 23 en 30 maart en op zondagen 24 en 31 maart. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Maart 2019

Door Van Boeckel wint de Cultuurprijs 2018
Lydia Verbeeck krijgt de Lifetime Achievement Award

Lier: De Koepel voor Cultuur rijkt jaarlijks twee cultuurprijzen uit: de Cultuurprijs zelf en een Lifetime Achievement Award. Voor 2018 ging de Cultuurprijs naar Lierenaar en regisseur Door Van Boeckel voor zijn theaterstuk Bos dat hij schreef voor Toneellabo Arlecchino. Lydia Verbeeck auteur en ook stadsgids kreeg de Lifetime Achievement Award toegekend.
In zijn toespraak onderstreepte burgemeester Frank Boogaerts het belang van cultuur. Hij verwees naar de inspanningen die de stad doet ter bevordering van de cultuurbeleving.

Schepen voor cultuur Ivo Andries stelde kort de ingediende kandidaturen voor.

Paul van Steenkiste maakte de laureaat bekend.
“Al jaren draagt dat gezicht bij tot de eigenheid en het karakter van onze stad. Daarenboven heeft hij er een carrière opzitten die noopt tot groot respect en waartegen je bijgevolg U kan zeggen. Met enige trots kan ik aankondigen dat de cultuurprijs 2018 gaat naar Door Van Boeckel, meer specifiek naar zijn creatie van het onvolprezen ‘Bos’ in het toneellabo Arlecchino. Aan deze prijs hangt een cheque van 400 euro.

Schepen voor Cultuur Ivo Andries maakte de Lifetime Achievement Award 2018 bekend. Hier was slechts één kandidaat namelijk Lydia Verbeeck. Zij schrijft misdaadverhalen en historische romans die zich afspelen in Lier. Daarnaast is Lydia al jaren stadsgids. Lydia Verbeeck kon niet aanwezig zijn wegens gezondheid problemen. Haar dochter nam de prijs in ontvangst en las een korte tekst van Lydia voor. “Een Cultuurprijs voor een levenswerk krijg je niet elke dag. Ik was liever zelf aanwezig maar mijn gezondheidstoestand laat dit niet meer toe. Ik ben zeer vereerd om deze prijs te mogen ontvangen.” Ook aan deze prijs is een bedrag van 400 euro gekoppeld. (MSL/foto’s MSL/SDW)

Maart 2019

Pink Ribbonettes huldigen steiger in

Lier: De Pink Ribbonettes, een damesgroep die met borstkanker geconfronteerd werden, huldigden aan het Spui een nieuwe steiger in. Deze steiger zal gebruikt worden om hun zware Canadese kano te water te laten wanneer ze hun zondagvaart doen. Roeien zou immers heilzaam als behandeling bij lymfoedeem (vochtophoping in de arm) dat kan ontstaan na een mastectomie ten gevolge van borstkanker.

Na een bezoek aan Pink Ribbon in Italie, waar de Ribbonettes regelmatig met een drakenboot roeien, richtte Monique Quaeyhaegens in Lier de Ribbonettes op. Ze deden beroep op de Lierse Kanoclub die de dames met open armen ontving en voor een boot zorgde. Deze boot moest elke zondag van aan de Kanoclub, via de smalle doorgang van het Spui, naar de Binnennete gedragen worden.

“Met deze nieuwe steiger hoeven we niet meer door het Spui te gaan en kunnen we onze Canadese kano, die toch ongeveer honderd kilo weegt, gemakkelijker te water laten. Met dank aan het stadsbestuur”, zegt Monique Quaeyhaegens.

Ook schepen voor sport, Ivo Andries, hield een korte toespraak.
“Weet dat kanker dominant aanwezig is in onze samenleving. Maar liefst één Belg op drie wordt met deze vreselijke ziekte geconfronteerd. In de strijd tegen kanker bestaan er belangrijke noden, zowel op het vlak van preventie, opsporing, behandeling als palliatieve zorg.
Onder steun van Pink Ribbon zijn er sinds juni 2016 verschillende Pink Ribbonettes groepen ontstaan, waarbij borstkankerpatiënten of (ex-) borstkankerpatiënten op regelmatige basis samenkomen om te varen in groep. Kanovaren is een goede therapie voor zij die problemen hebben met lymfoedeem. De vaarbeweging is een natuurlijke lymfedrainage en bestrijdt het 'dikke arm' fenomeen.
Daarnaast is sporten een goede preventie tegen kanker. Samen sporten in een groep met lotgenoten is bovendien ook een steun én een statement naar de buitenwereld dat zij sterk zijn en niet bij de pakken blijven zitten. Alhoewel het in België nog vrijwel onbekend was, bestaat het varen voor borstkankerpatiënten intussen wereldwijd al meer dan 20 jaar.
Als stad proberen we dan ook een meerwaarde te geven aan deze organisatie. En daarom vond ik het ook belangrijk dat deze aanlegsteiger een meerwaarde kan betekenen voor de Pinks van Lier.”

Na de toespraken deden de Pink Ribbonettes een rondvaart op de Binnennete. Het geheel werd afgesloten met een korte maar lekkere receptie. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Maart 2019

Lierse vrijwilligers ontvangen op stadhuis

Lier: Op de laatste dag van de week van de vrijwilliger werden Lierenaars, die zich dag dagelijks inzetten voor verschillende verenigingen, uitgenodigd op het stadhuis. Burgemeester Frank Boogaerts, omringt door enkele schepenen, verwelkomde de talrijk opgekomen vrijwilligers.

“Het was een week om alle vrijwilligers te bedanken. Te bedanken voor hun niet-aflatende inzet . Het kan gaan binnen de eigen vereniging die culturele, sportieve, sociale activiteiten ontplooit voor de gemeenschap. Of voor een goed doel, of voor de buurt, voor bepaalde categorieën van mensen, of om de Stad te helpen bij het realiseren van bepaalde doelstellingen. Eén ding hebben al deze vrijwilligers gemeen: zij doen het uit vrije wil, in hun vrije tijd, onbezoldigd en met veel inzet en enthousiasme”, begint de burgemeester zijn toespraak.
“Wij beseffen maar al te goed dat het werk van de talloze vrijwilligers in onze huidige samenleving van het allergrootste belang is. Zonder jullie belangeloze en dagelijkse inzet, zou het leven er voor velen onder ons er een stuk minder aangenaam uit zien. Jullie zijn een voorbeeld voor iedereen en ik zeg hiermee in naam van het College van Burgemeester en Schepenen en in mijn persoonlijke naam een heel oprechte dikke merci voor de inzet, de hulp, onbaatzuchtig en gratis, dag in dag uit. Ik hoop en ben ervan overtuigd nog vele jaren op jullie te mogen rekenen”, besluit de burgemeester.
De ontvangst werd afgesloten met een uitgebreide receptie. (MSL/foto’s MSL-SDW)